Mrymalya Siyahii arkadas da anlatmış önce iki vektör ü toplayıp 2a yı bulacaksınız o vektörün yarısını alıcaksınız sonra a+b vektörünü ters cevirip toplayın ordan - 2b yi bulmuş olacaksınız sonrada bulduğunuz 2 vektör toplayın
GokSuM Siyahii evet çarpacaksınız. zaten smacımız verilen vektörde a nın işaretini- yapıp ilk vektördeki a ile toplarken a nın yok olmasını sağlayıp b yi bulmak. 1. Dereceden 2 bilinmeyenli denklem gibi düşünün 😉
Mukemuke Siyahii hiç ters çevirmene gerek yok. İki vektörü uç uca ekle (a+b)+(a-b):2a yı bulucaksın. Ordan git daha kolay.
Siyahii GokSuM b yi kök 5 buldum. A yı nerden bulcam? a-b 3 birim ya mesela. Ordan bulamıyorum başka nerden bulabilirim?
Mukemuke Siyahii AA doğru 26. Akıldan çözmeye kalkınca sayılarda sapma yapmışım 😄 a kök2 birim, b kök5 birim çıkıyor. a-2b de kök26 birim.
Mrymalya Siyahii a kök 2 birim geliyor a+b vektörünü ters çevirip a-b ile toplayın ordan - 2b yi 2kök 5 bulcaksınız
Mrymalya Siyahii ok şeklinde çizip bulduğunuz şekli pisagor yardımıyla boyunu bulacaksınız arkadasın attığı fotoda son resimde a-2b yi çizmiş orda 1 birim dikey ve 5 birim yataydan yol almış pisagor dan karelerini toplayıp kök içine alıyoruz
dumeka Siyahii a ve b yi sayısal olarak değil vektör olarak bulup işlemi de vektör çizerek Pisagor’dan yaparsanız daha kolay olur. Sayısal bulmaya çalışınca kafanız karışır.
GokSuM Siyahii yanlışınızı anladım. A yı uzunluk olarak değil vektörel olarak bulacaksınız b yi de öyle. En son a-2b (sorduğu a-2b di di mi) işte onu vektörel olarak bulduktan sonra uzunlık bulma formülünü uygulayacaksınız