Pyrzmom
Nuryalcndag
Sumeyraakcayy
Hanemir
Benim kızımda 2,5 ay önce ishal başladı. Beraberinde karın ağrısı. Önce pek önemsemedim kreşte de salgın vardı herkeste oldu. Muz patates fln yedirdim ama ishal geçmedi. 1,5 ay sürdü. çok uzayınca bir gastroentroloğa götürdük. Ailede çölyak var mı diye sordu, kayınvalidem de çölyak olunca ona göre tahliller istedi. Kanda transglutaminaz değeri baya yüksek çıktı kızımın. 20 den büyükse %95 çölyak olurmuş, ve kızımın 200 çıktı. Sonrasında hemen endoskopi yapıldı. Endoskopide çölyakla ilgili birşey görünmedi. Endoskopi ile alınan biyopsilerde de bişey göremediler. Ama midede helikobakter varmış. O da ishal, karın ağrısı yapabilirmiş. Onun için tedavi oldu kızım. Sonrasında semptomplar azaldı. Sonra biz yine de daha iyi bir hocaya gittik. O da biyopsileri tekrar incelemek istedi ve bu sefer baarsak yapısında çok az bir bozulmaya rastlandı ama net çölyak diyemeyiz henüz dedi. Takipli gideceğiz. 3 ayda bir kan testi ile transglutaminaz bakılacak artıyor mu ne oluyır diye. Bu arada da semptom gösterirse tekrar görüşeceğiz doktor ile. Bu durumda olan vakalara potansiyel colyak deniliyormus, henuz çölyak değil ama hayatının bir evresinde olacakmış😢Bu arada kızıma 2 yasinda rutin testlerde transglutaminaz bakilmisti o zaman degeri 0 idi. 3 yas 8 aylikken pozitif cikti. Biz de hep endişeliyiz sürekli karnı mı ağrıdı, ishal mi oldu… bu arada da kesinlikle diyet yapmayın, yoksa tanı koymamızı engellersiniz dedi doktor.