YagmurSelin ben bu durumu çooook fazla kafama takmış durumdayım. Doktora götürdüm sanırım 26 aylıktı. Problem yok üç yaşı bekleyelim dedi. 32 aylık olmak üzere kelime sayısı çoğaldı fakat dediklerimizi tekrarlamıyor. Cümle olmasa da her dediğimizi tekrarlamaları gerekiyor, papağan gibi ağzımızdan çıkan her kelimeyi söylemeleri yada söylemek için çabalamaları gerekiyor. Kelimeleri hece hece söyletiyorum. İş birleştirmeye gelince yok, yapamıyor. Baktı söyleyemiyor hemen şebekliğe vurup sesli gülüyor, şımarıyor vs. Fakat bu benim beynimi kemiriyor. Şu saat oldu yeni denk geldiğim dil terapistinin postlarını okuyorum. 3 yaş geç diyor kadın, işin uzmanı para kazanmak için yalan mı söylüyor, anlamıyorum. 0-3 yaşta beyinleri kuyu gibi ne atarsan onu alıyorlar. 0-3 yaşta verilen destekte bir uğraşıyorsak , 3 yaştan sonrası beş uğraşıyoruz diyor. Ayrıca geç kalınmış bir dil de sonra ki aşamalar da geç kalıyor. Ve her yeni kazanım da daha fazla uğraşmak gerekiyor diyor. Kafayı yemiş durumdayım yani.
Bu arada oğlumun hemen hemen 80-90 kelimesi var. Renklerin bir kısmını İngilizce biliyor. Birkaç İngilizce / Türkçe şarkı da belli kelimelerini söyleyerek , birebir hareketlerini yaparak eşlik ediyor. Büyük / küçük nesne, hayvan, meyve , sebze, renk eşleştirmesi yapıyor. 3 -4 parçalı meslek , aynı renk nesne puzzle yapabiliyor. Balığın suda olduğunu , uçağın hava da olduğunu biliyor vs. Yani algıda , alıcı dilin de problem yok. Sadece ifade dilin de problem. Mesela anne gel demiyor direk. Anneee diye sesleniyor efendim dedikten sonra ikinci kelimesini söylüyor. Anne dedikten sonra istediğini söylesin dye cevapta vermedim bir süre. Su istiyorsan anne su de oğlum ben seni duyuyorum gibi konuşmalar da yaptım. Fakat sonuç alamadım. Ya anneeee diye defalarca çığlık atıyor. Yada yanıma gelip beni sarsarak kalk diyor. Mesela babası bana peçete getirir misin diyor. Peçetenin nerede olduğunu biliyor. Anne deyip parmağı ile gösteriyor. Anlamıyorum ne istiyorsun, orada bir sürü şey var diyorum. Söyleyemediği bir şeyse ya sinirlenerek bağırarak göstermeye devam ediyor yada gösterirken aynı zaman da pe (peçete)diyor. Bir çok kelimenin ilk hecesini söylüyor. Para ve park “pa” mesela. Para isterken elini açıp paa diyor. Parksa anlatmak istediği anne (efendim diyorum) adda. Nereye gitmek istiyorsun paa gibi. Kendini her türlü anlatıyor. Sürekli vakit geçirmediği insana bile kendini bir şekilde anlatıyor. Fakat cümle kuramıyor. En az 3-4 kelimeli cümle kurmalı şu an.