MSamet
Canım belirtileri şöyleydi bir kere çocuğun çok donuk bir ifadesi vardı yani annesi’nin dediğine göre doktorun bir tanesi orta derecede atipik otizm demiş ki o tipik otizm demelerinin sebebi 3 yaştan önce tam Tanı
olmaması. Yani çocuklara 3 yaşından önce tam olarak otizm tarzı koymuyor. Doktorlar o yüzden atipik otizm diyorlar. 2 3 Doktor da ağır derecede uyaran eksikliğine maruz kalmış demişler. Ayına göre çoğu gelişim basamaklarının çok gerisindeydi bu şöyle algılanmasın geç yürüyen çocuk ya da geç konuşan çocuk otizm algılanmasın. Dediğim gibi donuk bir yüz ifadesi vardı ve iletişim yoktu yani insanlarla gözleriyle bile iletişim kurmazdı, hani bazı çocuklar konuşmaz ama mimikleriyle belli eder bu çocuk da yoktu. Taklit etme becerilerinin hiç biri yoktu yaşıtı geldiği zaman onunla ilgilenmiyordu. Zamanında annesi benden rica etmişti benim oğlum ondan 1 ay küçük özel eğitim öğretmeni çocuk görsün demiş gidiyorduk benim oğlum yanına gidiyordu ona gülüyordu konuşuyodu falan, onun oynadığı oyuncakları oynamaya çalışıyordu yani çünkü o yaş grubunun iletişim o şekilde olur ama o çocuk kendi başına oynamayı tercih ediyor kenara çekiliyordu
Komut alması yoktu tanıdığımız zaman 26 ya da 27 aylık falandı sanırım. Al ver komutunu bile anlamıyordu. Ne bileyim bulunduğu odadan çıkamıyordu mesela kapının nasıl açılıp da oradan çıkılacağını bilemiyordu ya da merdivenlerden nasıl inilir onu bilemiyordu mesela kaşık nasıl tutulur nasıl yenir tabaktan yemek bilemiyordu dökerek yemesinden bahsetmiyorum mesela kaşığa bakıyordu böyle tutulup da yemek yenir mi onu bilemiyordu. Yani konuşma zaten hiç yoktu ilk tanıdığımızda babıldama bile yoktu birkaç ay içinde babıldamaya başladı mama diyordu. Bir de en son annesiyle karşılaştım komut alması düzelmiş. Hatta oğluma baktı oğlum merhaba falan dedi o da oğluma baktı göz teması kurdu epey yani iletişim kurmaları başlamış. Konuşuyormuş ama cümleleri başlamamış iyiye gidiyor falan diyorlardı zaten devlet anaokuluna yazdırmışlar ki özel eğitime ihtiyaç duyulmuyor artık sanırım bu arada çocuğun yaşı şu an 3,5