pamuksekerinannesii tabiki, tuvalet egitimine hazir olma durumu da her cocuga gore degisiklik gosterir. Ancak bu sadece psikolojik degil ayni zamanda biyolojik bir boyutu da var. Cocuklarin cisini kakasini tutma kaslari genellikle iki yildan sonra tam olarak gelisir . Bu isin biyolojik kismi. Atiyorum 18 aylik bebek her ne kadar egitime hazir olsa da kaslari yeterince gelismedigi icin alta kacirmalar, tuvslete yetisememeler buna bagli olarak tekrar bez rahatligina donmek istemeler gibi sorunlarin yasanmaso kuvvetle muhtemel olur. Sahsim adina ben bu konuda hic aceleci davranmadim. Suan bebegim 2.5 yasinda. Tuvaletin ne oldugunu zaman icinde anlatarak basladim ise. Tuvaletin ne kadar rahat oldugunu, beze ve islak mendile ihtiyacimiz olmayacagini anlattim. Hic tuvalet egitimi veriyor gibi degilde gun icinde siradan sohbet arasinda yaptim bunlari. Hatta bir kitapta okudugum oneriye dayanarak, klozetini ve pelusunu alip bir oyun kurdum. Pelusun kakasi geliyor tuvalete yetismeye calisiyor. Oyun hamurundan yapilmis kakasini bazen klozete yapmayi basariyor bazende yetisemeyip haliya yapiyor. Bu arada oglumla kahkahalara boguluyoruz (attigi her kahkaha surecteki yasayacagi stresi ortadan kaldirirmis) boylelikle fatkettirmeden tuvalet mantigina onu alistirdim. İstedigin zaman sende tuvaletine yapabilirsin dedim. Bazen heveslenip yapti. Bazen ben daha kucugum bezime yapcam dedi. Yani tamamen onun istegine gore davraniyorum. Bir pedagogda aey diyordu , coxuklar beze cis kaka yapma eylemini cok sever. ‘neden sevdigim bir seyi yapmak varken, tuvalete yapmak gibi hosuma gitmeyen seyi tercih edeyim’ diye dusunurler. Bu nedenle tuvalet mantigini kavrayabilecek yasi beklemek gerekirmis. Bu da yaklasik 3 yasa dogru bir zaman dilimine tekabul ediyor. 21 ay bunun ivin kucuk bir yas bence. Tabi egitim verseniz her turlu yapabilirler. 18 aylik bir bebek dahi basarabiliyor. Ben egitimi versem 17 ayda bile alisabilirdi. Ama onemli olan bu surecin cocuk uzerinde olumsuz iz birakmamasi, stres yasamamasi. Yukarida saydiklarimda bu durumlari yasamayi en aza indirger. Ben 18 20 aylikken tuvslet egitimi almis bir bebekle 33- 35 aylikken egitim almis bebegin sureci ayni rahatlikla atlattigina asla inanmiyorum.