1ana_2evlat bunu yeni dinledim cevap vermeden geçmem büyük haksızlık olurdu 😊 kardeşim sizin ısrarla anlamadığınız nokta ne? Allah’ın belirlediği vakitlerde bir değişiklik söz konusu olabilir mi? Hâlâ aynı esas üzerine belirleniyor namaz vakitleri. Sabah namazının vakti de yine Allah’ın belirlediği üzere imsak ve güneş arasıdır. Ezan burada ölçü değildir imsak vakti ölçüdür. Sizin “hocam” dediğiniz kişi de bunun aksi birşey söylememiş ki gerçekten nasıl bu anlamı çıkardığınızı anlamak çok güç. Orada ben ezan kelimesi duymadım duyan varsa söylesin 😊 vakti girmeden kılınan namaz geçersizdir diyor ki ben de ta en başından beri aynı şeyi söylüyorum. İmsak vaktinden önce kılınan namaz tabi ki geçersizdir. Sabah namazında ezan vaktin sonrasında okunur o yüzden sabah ezanı ölçü olarak kabul edilmez. Hanefilerin çoğunlukta olduğu ülkemizde güneşin doğmasına yakın kılmak daha faziletli olduğu için sabah ezanı vaktinden geç okunuyor. Ezan namaza çağrıdır ve haliyle ezan okununca cemaatin namaz kılması gerekir. Eğer ezan vaktinde okunursa cemaatin hemen toplanması gerekir ki o zaman faziletli vakitte kılınmış olmaz. Diyanet sırf bu kriteri gözetip bu şekilde bir karar almıştır, daha önce de belirttiğim gibi ezanı okuyanlar da farklı bir camiadan değiller, diyanet müezzinlere geç okumaları talimatını veriyor onlar da ülkenin her yerinde bunu uyguluyorlar. Gerçekten çok basit bir mesele, anlamak bu kadar zor olmamalı