Bebegimm111111 Bebeğim 13 aylık. Her sabah bir hikaye kitabı okuruz. Resimli kitaplarına da gün içinde bakarız. Büyük sorular kitabını çok seviyor. Elinden düşürmüyor. Her gün bir oyuncak seçerim. O oyuncakla oynatırım. Bir gün bultak, bir gün kuleler gibi. Evcilik setiyle ve doktorculuk setiyle rol model oyunları oynamaya da başladık 1 aydır. Hwr gün etkinlik hazırlamaya gayret ederim. Bu sıralar stickerları çok kullanıyorum. Ona yapıştırtıyorum. Ya da ben yapıştırıyorum o topluyor. Birbirimizin vücuduna yüzüne yapıştırıp söküyoruz. 1 yaşına kadar genelde küçük kas becerilerini geliştirecek etkinlikler hazırlıyordum. 1 yaş ile birlikte duyusal oyınlara ağırlık verdim. Buzullar duyusalı hazırladım evde kar yaptım, içine minik oyuncaklar saklayıp bulurdum. Yine bazı oyuncaklarını kalıplara koyup buzluğa attım Buz kalıbı içinde oyuncakları kaldı. Onlarla oynadı buzları kırıp oyuncaklarını kurtarmaya çalıştı. Erime olayını gözlemledi. Renkli buz küpleri, penguen, fok balığı, kutup ayısı doya doya oynadı. Kitaplardan da görsellerle destekledim. İgloyu falan anlattım. 3 5 gün bu etkinliği yaptırdım. Sonra denizaltı canlıları duyusalı hazırladım. Evde kinetik kum yaptım, pirinçleri mavi gıda boyasıyla boyadım. Hepsini bebeklik küvetine koydum. Semİzotları ve dere otlarından yosun yaptım. Deniz kabukları. Deniz yıldızları, yengeçler, balıklar. Bir kovaya su doldurdum içine balıkları attım. Süzgeçle balıkları yakalayıp başka nir kaba aktarma oyunu hazırladım. Buzullar ve denizaltı oyunları sıcak havada serin serin iyi oldu. Sonra evde çamur hazırladım yanına da bir kap köpüklü su 1 kap da normal durulama suyu koydum. Hayvanları çamura batırdık, köpüklü suya sokup yıkadık, en son duruladık. Eşim çiçek ekerken çok ilgi gösterdi diye balkonun bir köşesine toprak havuzu gibi bir şey yaptık üstüne bütün plastik sebze ve meyvelerini koyduk. Kürek, tırmık bıraktık. Bazı oyuncaklarını toprağın altına sakladık. Onlarla oynattırdım. Ekme zamanı, hasat zamanı gibi… Bir bölüme de Mısır taneleri koydum. Üstüne beyaz plastik eldivenleri şişirip süsleyip tavuk şekli verdim. Altına da oyuncak yumurtalarını koydum. Tavukların altından yumurta toplama, sepete koyma gibi oyun türettim. Mısır taneleriyle de çok severek oynuyor. Milyon kere saçıyor etrafa dağıtıyor. Bir kere de oebleck hazırladım. Ama tam istediğim gibi oynayamadı. Biraz huylandı. Tel şehriyeleri yeşil gıda boyasıyla boyadım. Üstüne uğur böceği, arı, kelebek, tırtıl gibi oyuncaklar yerleştirdim. Eline büyüteç verdim. Böcek gözlemleme yaptık. Balkonda yerde karıncalar vardı onları gözlemledik. Kitaplardan böceklere baktık. Çubuk makarnaları kahverengi gıda boyasıyla boyayıp solucan yaptım. Maksat bir sürü farklı şeye dokunsun ilk 3 ay da hep dokunsal etkinlikler hazırlıyordum. Kırmızı renk keşif sepeti, sarı renk keşif masası hazırlamıştım. Sürekli bu iki renk ile ilgili oyunlar oynatıyorum. Bu hafta ya da önümüzdeki hafta maviyi vermeyi düşünüyorum. Bunun dışında babası bisiklete bindiriyor, saklambaç, top oynuyor. Müzik açıp, şarkı söyleyip dans ediyoruz, şarkıdaki hareketleri taklit ediyoruz. Sürekli dışarıya da çıkarmaya çalışıyoruz. Ben nereye gidersem gideyim yanımda götürüyorum. Kitap fuarı, bilim şenliği, resim sergisi, kına gecesi, düğün, nikah, kafelerdeki arkadaş toplantısı, iş toplantısı… Günlerimiz bu şekilde geçiyor.