Kızlar sol memede kocaman bir apse cıkmıs ilk once sınek isirigi falan sandım ama bir hafta sonra ıcı iltihaplandı dayanamadım patlattım iltihapı akıttım iyice sonra yine aynısı oldu bu seferde ıgneyı ateste mikrobunu öldurup batırdım butun iltihapı aktı hatta baya kanda aktı. 4 aylık bebegım var emzırıyorum onun ıcın sıkıntı olur mu bu durumu yaşayan var mı? Doktora gitme vaktim olmadı ama az once netten bıseyler okuyunca korktum dogrusu… Nette bunlar yazıyordu Süt apsesi : (emzirme döneminde görülür);Bu iltihaplar meme başı çatlakları ve süt birikmeleri sonucunda meme ucundaki yaralardan içeri süt kanalları boyunca genellikle cilde ait bakterilerin bulaşması sonucunda oluşur. Bu tür apseler ve iltihaplar genellikle meme ucuna uzak bölgelerdedir.
Doğum Sonrası Görülür: En sık doğumdan 5 ile 10 hafta sonra görülür. İlk doğumlarda daha sıktır. Belirtiler ilk çıktığında antibiyotik tedavisi verilir. Sıcak kompres uygulayarak memedeki süt iyice sağılarak ya da pompa ile boşaltılır. Sağma dışındaki dönemde soğuk uygulaması yapılır. Bu dönemde bebeğe zararlı antibiyotik kullanılmıyorsa emzirmeye devam edilebilir. Süt kanallarının iyice boşalması sağlanmalıdır. Bu iltihaplar erken dönemde tedaviye başlanırsa apseye dönüşmeden iyileşmesi sağlanabilir. Bazen antibiyotiğe ve diğer tedavilere cevap vermez, apseye dönüşebilir.
Teşhisi Oldukça Kolaydır: Apse cilde yakınsa kolay tespit edilir, derinde ise ultrasonla iltihabın birikip birikmediği anlaşılır. Bu dönemde mutlaka iltihap cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılabilse de iltihabın çeşidine veya apsenin büyüklüğüne göre genel anestezi gerekebilir. Bu dönemde de genel anestezi almadıysa, bebeğe zararlı antibiyotik kullanılmıyorsa ve enfeksiyon çok ciddi değilse emzirmeye devam edilebilir. Sütteki bakteriler bebeğe zarar vermez. Emzirmeye bağlı apseler tedaviye iyi cevap verir. Cevap vermeyen durumlarda mutlaka memeden parça alınarak tetkik edilmelidir.