anneCANan Ortam olarak iyi güzel, çocuk sayısı az. Öğretmenin ilgilenmesi alakası iyi. Hemen hemen kreşler de öyle sayılır. Ama bir kişi nasıl bakacak? Çocuğun tuvaleti gelse eşlik etmesi gerek, e o çocuğun ya ona gittiğinde 4 çocuk tek mi durucak? Ya da çocuk tek başına mı tuvalete gidecek?
Ev ortamı deniyor. Çocuklar odadan çıkarsa, bıçak makas,çatal, kalem her türlü gözetim altında olması gerekir olmazsa o an bunu eline batirabilir gözüne gelebilir çocuk bu kalemin gözüne gireceğini bile anlamaz ki. Ya da elinde kalem birden koşmaya başlarsa?
Camlar, kapılar kilit var mı? Ne kadar güvenli? Ev deterjanları nerede? Bulunacakları oda nasıl? Geniş mi? Kullanılan eşyalar da sivri köşeler için önlem alınmış mi? Temizlik ne durumda?
Hepsi değerlendirilmeli.
Devlet anaokulunda çalışan bir çok 3 yaş 4 yaş grubunda hocalar var tanıdığım.
Hoca ayrı, yemekhane bölümünde ayrı biri var. O kişi, çocuklar lavaboya giderken eşlik ediyor. Geri sınıfa gelene kadar yardımcı oluyor, sınıfta ise öğretmen bulunuyor. Öğretmen yanında genelde stajer bulunuyor ama bu ortamda anlattığım gibi yukarıda tek kişi her şeye yetemez. Ve başına bir şey gelebilir. Bilemedim. Ben güvenmem.
Resmi olmayan bir kurumda hiç bir hak talep edemezsiniz. Şikayet etseniz de kanıt olmaz. O evet resmi olmadığı için ceza alır da, sizin canınız yanarsa çözümsüz kalırsınız.
Biraz daha bekleyin. Benim kızımda şuan 33 aylık, anaokulu 4 yaş da alıyor ve ben devlet anaokuluna 4 yaşında göndereceğim. 3 yaşı evde geçirsin. Bir çocuk gelisimci olarak kendimde böyle uygun görüyorum. Ve 3 yaş grubunda çalışan saygı değer meslektaşım canım benim, o da bu şekilde olması gerektiğini söyler. Çocuklar hakkında konuşuruz. Çocuk sizin karar sizin tabiki. Ama her şey zamanında güzel ya, erkenden okul serüvenine atılmasına da gerek yok. Ev okulu yapan kişinin vatandaşlığı varmı? Varsa ne zamandır var? Ne zamandır TC kimliğine mensup? Artık bunu da sorgulamak hak.
Kimle evli, evli mi? Eve girip çıkan? Yemek yenecekse ne yiyecekler? Yemeğin hijyeni? Kim hazırlayacak? Hadi çocuklar hazır getiriyorlar yediriyor. Çocuklar elini yıkayacak, biri yerken öteki bitirecek. Dengesiz düzensiz kuralsız ortam. Çocuklar izleme şansı varmı? İletişim kurabilir misiniz? Falan filan diye gider bu liste..