FerideDeniz ### EĞİTİM ESNASINDA:
📌 Çocuğunuzun sevdiği oyuncak ayı, bebek, araba vs ne varsa onları çişe götürerek başlayın eğitime.Bir şırınga alın eczaneden. İçini suyla doldurup tuvalete gidince o görmeden oyuncağının arkasına saklayın. Bak şimdi araban çiş yapacak deyin. Çişşşşş sesi çıkararak şırıngayı çocuğunuzun göremeyeceği açıda arkada saklayarak yavaş yavaş içindeki suyu klozete veya lazımlığa artık hangisini kullanacaksanız oraya boşaltın. Sonra ıslak mendil alıp oyuncağı temizleyin. Mendili çöpe atın. Sifona basın, hatta çocuğunuzla birlikte basın, çocuklar o sesi çok severler. İlgilerini çeker foşur foşur su gelmesi. Sonrasında ellerini yıkayın oyuncağın. Ve mutlaka “aferin sana, bravo, başardın” gibi sözlerle pekiştirin. Bunu birkaç kez yapıp sonra çocuğunuzdan bekleyin.
📌 Gün içinde birkaç kez tuvalete götürün. Özellikle uykudan uyanınca, sıvı şeyler içtikten bir iki saat sonra, ayakta sallanma, koltuğun arkasına saklanarak çömelme vs gibi çişinin ve kakasının geldiğini gösteren işaretleri takip edin.
📌 Çiş kaka yapmasa bile tuvalette zaman geçirsin. İlgi çekici hale getirin orayı. Hatta suyu kaptan kaba aktarma oyunları oynasın. Suya dokunmak çişini getirir. 😁 o ara çişini yapmak istemesi ihtimali çok yüksek.
📌İlk kez tuvalete yaptığında mutlaka pekiştirin. Aferin bravo tebrik ederim, çok iyiydin. Çok mutlu oldum gibi sözler kullanın. Onu alkışlayın. Ben mesela Gülen yüz şeklinde stickerlar alıp onları veriyordum yapıştırıyordu. Ödül gibi oluyordu onun için.
📌İlk günler mümkünse dışarı çıkmayın. Eve misafir kabul etmeyin. Tüm dikkatiniz çocuğunuzda olsun. Asla süreci yarım bırakıp bez bağlamaya kalkışmayın. Kafası karışır çünkü.
📌 Kakası o yaştaki çocuk için en değerli şeydir. Poposundan kakası ayrılırken sanki hazinesini kaybediyormuş, bir organı kopuyormuş gibi bir hisse kapılabilir. Bu yüzden son derece nazik olmalısınız. Asla yüzünüzü ekşitmeyin, burnunuzu tıkayıp off pis bu demeyin. Temizlerken birlikte basın sifona ve kakalar artık evlerine gidiyor hadi onlara bay bay diyelim deyin. El sallayın beraber.
📌Çocuğunuzu mutlaka övün. Altına kaçırmalar, kazalar olunca sakın sesinizi yükseltmeyin. Bunları babasına, anneanne, babaanne, teyze artık neyse kimseye anlattığınıza şahit olmasın çocuk. Bazen böyle kazalar olabilir, sana güveniyorum. Bir dahakinde tuvalete yetişiriz üzülme deyin.
📌Halı, parke ne silinmesi gerekiyorsa bir bez verin eline, beraber temizleyin çocuğunuzla. Üstünü beraber değiştirin.
📌İlk günler muhakkak sizin gözlemlemeniz ve tuvalete yetiştirmeniz gerekiyor. Birkaç gün sonra artık kendisi çişinin geldiğini fark edip size bildirecek. Kaslarını tutup bırakmayı da kısa zamanda öğrenecek.
📌Eğitim esnasında Halıların pislenmesi sizi kızdıracaksa mutlaka birkaç gün için halıları kaldırın. Havalar düzeldi nasılsa.
📌Başarısızlık hissi yaşatmayın, hep ona güvendiğinizi, yapabileceğini telkin eden cümleler kullanın.
📌Bol sabır ve güleryüzle inşallah çok kolay atlatırsınız bu süreci.