Baakpnr-
Aselerva27
ben uzman değilim tabi ki ama bildiklerimi anlatayım. Öncelikle bebeğiniz kaç aylık? Eğer Yenidoğansa maalesef düzenleri olmuyor. 2 buçuk 3 aydan sonra düzeliyor biraz.
öncelikle birkaç gün bebeğinizi takip edin. Kaçta uyuyor? kaçta uyanıyor ?kaç saatte bir uykusu geliyor? Gece kaç kere uyanıyor 2-3 gün kalem kalem yazın. Bi bakın bakalım bebegin kendine ait bir düzeni var mı?
Bebeğin erken yatmasını istiyorsan erken kaldırmalısın. Sabah 7-7.30 arası ideal. İnstagramda uyku eğitmenlerinin paylaşımlarına bakın uyku aralıkları,aya göre kaç saat uykuya ihtiyacı var bunları bi okuyun. Mesela benim dört buçuk aylık oğlumun iki saatte bir uykusu gelir. Günde 3 uyku 1 şekerleme yapıyor. Ama tabi destekle yani. Kucağımda sallıyorum. Desteksiz eğitim icin 6.ayın dolmasını bekliyorum.
gece gündüz kavramını iyi öğretmek gerekiyor bebeklere. Akşam uykusuna geçeceklerini kendileri bilemez rutin oluşturmak gerekiyor. Uykuya geçeceğine dair bir işaret lazım. Mesela akşam olduğunda perdeleri kapatın sarı loş ışık yakın. Sesi uyaranları azaltın. Mesela bizim uyku rutinimiz perdeleri kapatma, bez değişimi, pijama veya uyku tulumu giyimi, emzirme,gaz çıkarma, melek bebek ninnisinde hafif hafif salınarak dans etme sonra da kucagımda pışpışlayacak uyutuyorum. İyice dalınca yatağına koyuyorum.
sabah olunca perdeleri açıp, bez pijama değişimi günlük kıyafet giyimi, kulak burun cilt temizliği vs yapmak gerekiyor.
Oğlumun iki tane uyku arkadaşı var biri Müslin tavşan diğeri piş piş yapan budizz ayı.. Müslin battaniyeyi yıkadıktan sonra üzerimde taşıdım kokum sindi oğlum ona sarılarak uyuyor. Budizz ayı sadece piş piş sesi icin kullanıyoruz.
melek bebek ninnisini sadece gece uykusuna geçerken dinletiyorum oğluma. Böylelikle öğrendi ki bu şarkıdan sonra uyku gelecek. Beyaz gürültü dinleten var kendi ninni söyleyen var vs vs.
bu ara kitap okuma da ekledik rutinimize ama çok uykusu varsa sadece resimlere bakıp geçiyoruz.
ben bu düzeni oturtana kadar cok emek verdim. Yılmadan vazgeçmeden her gün yaptım. Gece dört beslerden 8-9a cektim uykusunu. Bazen 10 da da yatabiliyor gündüz cok uyuduysa. Ama her türlü bana vakit kalıyor en azından dinleniyorum.
benim oğlumun gündüz uykuları da cok kısaydı hemen uyanıyordu ben hamak aldım gündüz uykularını hamakta uyuyor. Gece uykusunu beşikte uyuyor. Gündüzleri bir uykusunda 45-90 dk uyuyor ama tabi ben mıkırdanınca hafif sallıyorum.
bir de çocuğu aktif tutmak,yormak lazım. Günü planlayın yani. Egzersiz,zeka kartları,kitap okuma, müzik dinleme,oyuncakla oynama, bol bol konuşma,dışarı çıkma vs aktif olmalı çocuk.
Bu arada oğlum deliksiz uyumuyor. Uyanınca kucagımda sallayıp veya emzirip tekrar uykuya döndürüyorum. Bir de uykuya yatmadan tetagil diş granürü veriyorum rahat uyusun diye.
inşallah karışık yazmamışımdır.