Bende bir post açmıştım bu konuyla ilgili. Oradan yazan arkadaşlarınkini harmanladım ortaya güzel yoğurt çıktı 😃 günlük cam şişe pastörize süt alıyorum 1 litrelik birde probiyotik maya.( vivo alıyordum ama bir gıda mühendisi onu artık önermiyor, bulursam evde diye bir marka varmış onu alıcam) Sütü el yakmayacak kadar ısıtıyorum. Minik beş tane kavanozu da su kaynatıp,kavanozların içine su doldurup ısıtıyorum(süt bir anda soğuk kaplara dökülünce soğuyor, küçük porsiyonlarda mayalamak istediğinizde bu işlem iyi oluyor) sonra fırını çalıştırıyorum bi beş on dakika ısınıyor. Mayayı aktifleştirip ısınan süte katıp karıştırıyorum, kavanozlara dolduruyorum ve ağızlarını kapatmıyorum. Sonra küçük bir tepsiye bu kavanozları koyup, bir güzel etrafını sarıyorum sofra bezi, mutfak havlusu falan. Sonra ısıtıp kapattığım fırına tepsiyi koyuyorum. Yedi saat falan durunca mayalanıyor. Sonra onları alıp kapaklarını kapatıp, buzdolabında en az 10-12 saat dinlendiriyorum. Çok şükür tutuyor artık.
ben fırında koymadan kavanozlarda dışarda sararak denedim olmadı çöpe gitti
sarmadan ısınmış fırında direk tepsiyle denedim yine tutmadı ( fırından çıkardığım tepsiyi kaynar suya oturtup etrafını sardım, 5 saat sonra falan tutmuştu ama çok uğraştırıcı )
Kavanozu aşağı çeviriyorum yoğurt dökülmüyor ,katılığı iyi yani.
kendimize de dışarda tencerede mayalıyorum, o tutuyor ama kavonoz tutmadı.